Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Η "Σκλαβενίτης" με 600 εκατ. ευρώ εξαγόρασε την "Βερόπουλος"!

Στα 600 εκατ ευρώ ανέρχεται το τίμημα που θα καταβάλλει η Σκλαβενίτης για την εξαγορά της Βερόπουλος!
Σύμφωνα με πληροφορίες το τίμημα αυτό (αντιστοιχεί στο 60% των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων της Βερόπουλος) αφορά τις υποχρεώσεις της αλυσίδας σε προμηθευτές, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, εφορία, εργαζόμενους και ενοίκια.
Να σημειωθεί ότι με βάση τον ισολογισμό της Βερόπουλος για το 2013 (δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη για το 2014), το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της ανέρχεται περί τα 400 εκατ ευρώ (ενώ στα 50 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις), ποσό που σύμφωνα με στελέχη της αγοράς έχει διευρυνθεί περαιτέρω το 2014.
 

Αδιευκρίνιστο πάντως παραμένει αν οι μέτοχοι της Βερόπουλος και ειδικότερα ο Νίκος Βερόπουλος, εκτός από το ποσοστό που θα διατηρήσει στην εταιρία (το 40%), θα λάβει επιπλέον χρήματα από την πώληση της αλυσίδας.
Ακόμη και στην περίπτωση πάντως που η συμφωνία δεν προβλέπει καταβολή χρημάτων προς τον κ. Ν. Βερόπουλο, στον οποίο ανήκουν πολλά εκ των καταστημάτων της αλυσίδας , κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι θα διατηρήσει αρκετά από αυτά, λαμβάνοντας ενοίκια από τον νέο ιδιοκτήτη.
 
Την ίδια στιγμή πάντως ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι ενώ έχει υπογραφεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών δε έχει ακόμη αυτή ανακοινωθεί επίσημα.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών προβλέπει την απόκτηση του 60% της Βερόπουλος (της μητρικής) από την Σκλαβενίτης, με την προοπτική εξαγορά του υπολοίπου 40% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Σύμφωνα με τη συμφωνία τα καταστήματα VERO σε Σερβία και ΠΓΔM θα παραμείνουν στον έλεγχο του Νίκου Βερόπουλου.
 
Ο όμιλος Βερόπουλου, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, ενώ καθυστερήσεις υπάρχουν και στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.
Πληροφορίες του bankingnews αναφέρουν ότι η Βερόπουλος, είχε την τελευταία τριετία εξετάσει πολλούς τρόπους προστασίας από τους πιστωτές της, μία διαδικασία όμως που όπως ακούγεται δεν προχώρησε λόγων των πολλών ιδιόκτητων καταστημάτων της αλυσίδας αλλά και την μη συγκέντρωση του απαιραίτητου ποσοστού των πιστωτών που θα οδηγούσαν σε μία τέτοια λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου