Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Οικογενειακά Επιδόματα Α21

Τις επόμενες ημέρες και με την έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει η υποβολή της αίτησης Α21 για τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ για το 2015. 
Παράλληλα μέχρι την Μ. Τετάρτη 8/4/2015 θα καταβληθεί ως προκαταβολή για το τρέχον έτος ποσόν που αντιστοιχεί στο επίδομα ενός τριμήνου σε όσους ήσαν δικαιούχοι το 2014. Η προκαταβολή δεν τους απαλλάσσει από την υποχρέωση να υποβάλλουν νέα αίτηση, καταληκτική ημερομηνία είναι η 15/1/2016, καθώς αν το παραλείψουν θα θεωρηθούν ως μη δικαιούχοι και θα ζητηθεί η επιστροφή της προκαταβολής. 
Δικαιούχοι του επιδόματος  είναι οικογένειες με ένα τουλάχιστον προστατευόμενο τέκνο και συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις :


  • Η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε1 (Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος) από τον υπόχρεο της οικογένειας. 
  • Η συμπλήρωση και υποβολή του μηχανογραφημένου εντύπου Α21, το οποίο και επέχει θέση αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης, για την χορήγηση των επιδομάτων, μέσω του περιβάλλοντος Taxisnet.
  • Οι αιτούντες / υπόχρεοι να διαμένουν μόνιμα την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα
  • Τα τέκνα τους να είναι εξαρτώμενα και να βρίσκονται στην Ελλάδα
  • Οι Έλληνες πολίτες
  • Οι ομογενείς αλλοδαποί που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και διαθέτουν ειδικό δελτίο ομογενούς, 
  • Οι πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και διαθέτουν βεβαίωση εγγραφής πολίτη της ΕΕ.   
  •  Οι πολίτες των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και Ελβετοί πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, 
  • Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα,
  •  Οι πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα (κάτοχοι άδειας διαμονής σε ισχύ) και είναι γονείς τέκνων ελληνικής υπηκοότητας.
  • Οι ανιθαγενείς, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών (ν. 139/1975, Α 176),
  • Οι δικαιούχοι του ανθρωπιστικού καθεστώτος, 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1η : Ο Αλλογενής, δηλ. ο υπήκοος που είναι κάτοχος δελτίου ομογενούς από τη σύζυγό του, η οποία είναι κάτοχος δελτίου ομογενούς λόγω Ελληνικής καταγωγής, για να δικαιωθεί τα επιδόματα θα πρέπει τα τέκνα να έχουν αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα. 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2η: Ο πολίτης τρίτης χώρας δικαιούται τα επιδόματα, εφόσον την τελευταία δεκαετία διαμένει μόνιμα στη Ελλάδα, είναι κάτοχος άδειας διαμονής σε ισχύ και τα τέκνα του έχουν αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα. 
Εξαρτώμενα τέκνα θεωρούνται :
α) Τα άγαμα παιδιά που προέρχονται από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα που δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 19ο έτος, εφόσον φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ΕΠΑΣ, ΕΠΑΛ, ΚΕΤΕΚ). 
β) Τα τέκνα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον φοιτούν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή σε Κολλέγια καθώς και σε Ι.Ε.Κ., Δημόσια ή ιδιωτικά. Τα επιδόματα καταβάλλονται μόνο κατά το χρόνο φοίτησής τους και σε καμία περίπτωση πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.

 Σημείωση: Στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση περιλαμβάνονται και οι σχολές του Δημοσίου, Ανώτατης ή Ανώτερης Εκπαίδευσης (Στρατιωτικές, Αστυνομίας, Ναυτικού, κλπ), καθώς και τα αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια του Εξωτερικού. 

γ) Τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.
 Ειδικές περιπτώσεις εξαρτώμενων τέκνων : 
Εφόσον πληρούν και τα ανωτέρω ηλικιακά όρια, εξαρτώμενα θεωρούνται: 
α) Τα τέκνα από προηγούμενο γάμο του ενός ή και των δύο συζύγων, σε περίπτωση έγγαμων, εφόσον ο αιτών / υπόχρεος ή η σύζυγός του έχουν την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη διατροφής των τέκνων από τον προηγούμενο γάμο τους. Για την απόδειξη ζητείται δικαστική απόφαση ή ιδιωτικό συμφωνητικό. Σε   περίπτωση αντιπαράθεσης των γονέων ο ΟΓΑ ζητάει Υπεύθυνη Δήλωση των γονέων, από την οποία να προκύπτει ποιος από τους δύο γονείς έχει την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη διατροφής των τέκνων. β) Τα τέκνα άγαμου πατέρα, εφόσον ο αιτών / υπόχρεος άγαμος πατέρας τα έχει αναγνωρίσει με συμβολαιογραφική πράξη ή με δικαστική απόφαση, έχει την αποκλειστική ευθύνη της διατροφής των τέκνων και η μητέρα δεν επιδοτείται για τα τέκνα αυτά. Για την απόδειξη ζητείται το έντυπο Ε1 του οικονομικού έτους υποβολής της αίτησης και των δύο γονέων, καθώς και υπεύθυνη δήλωση της μητέρας, με την οποία δηλώνει ότι αδυνατεί να διατρέφει τα εκτός γάμου τέκνα της, ότι την αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους έχει ο πατέρας τους και ότι συμφωνεί να καταβληθούν τα επιδόματα στον πατέρα. 
γ) Τα τέκνα συζύγων σε διάσταση, εφόσον ο αιτών γονέας έχει την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη της διατροφής των τέκνων που αποδεικνύεται από σχετική έγγραφη μεταξύ των γονέων συμφωνία ή ακόμη και υπεύθυνη δήλωση του άλλου γονέα. Στην εν λόγω δήλωση αναφέρεται ότι δεν έχει ρυθμιστεί δικαστικά ή με ιδιωτικό συμφωνητικό η επιμέλεια των ανήλικων τέκνων και ότι ο γονέας που κάνει την αίτηση έχει την επιμέλεια και την κύρια ευθύνη διατροφής τους. 
δ) Σε περίπτωση ενήλικου τέκνου, είτε οι γονείς είναι σε διάσταση, είτε είναι διαζευγμένοι, ο αιτών γονέας θα πρέπει να προσκομίσει υπεύθυνη δήλωση του τέκνου, με την οποία δηλώνει αν ο γονέας που έχει υποβάλει αίτηση έχει ή όχι την κύρια ευθύνη διατροφής του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου